15 Ocak 2015 Perşembe

Online Osmanlıca Kitap Kaynakları

Değerli dostlar,

Eski yazılı metinler bizim tarihimizin bir parçası olmasına rağmen, Batı dünyasındaki büyük üniversiteler eski yazılı kitaplarımızın sınıflandırılması, kategorilere göre ayrılması, taranması (scan)، ve internet üzerinde ücretsiz kullanıma sunulması işlemlerinde bizden fersah fersah ilerdeler.

Ben burada, on binlerce ücretsiz Osmanlıca kitabın bulunduğu internet kaynaklarını (hem Batı dünyasındakiler, hem Türkiye'de oluşturulanlar), rast geldikçe buraya eklemeyi düşünüyorum:

- Toronto Üniversitesi: http://search.library.utoronto.ca/advanced
- Hathitrust (Birçok üniversitenin dahil olduğu bir oluşum): http://www.hathitrust.org/ (Kitap indirmeye izin vermiyor ama burada kolay bir yolunu anlattım http://ahmet-baltaci.blogspot.com.tr/2015/01/hathitrusttan-kitap-indirme-klavuzu.html)
- TDV İsam Eski Yazılı Eserler Arşivihttp://ktp.isam.org.tr/
- Archive.org (Site içinden arama yapmak pek sağlıklı değil, ama Google'da yaptığımız taramalar bu siteyi indeksliyor): https://archive.org/

2 yorum:

  1. Ahmet Bey, söylediklerinizi yaptım, yalnız "Start Download" aktif hale gelmediği için işlemi bitiremedim, sebebini bilmiyorum, zaten teknolojiye hâkim biri de değilim. Yine de teşekkürler. Hasan Karayiğit

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. facebook.com/ahmetbaltaci88 adresinden bana ulaşabilirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

      Sil